Schermgebruik bij kinderen | Tips

De digitale generatie: Waarom kinderen oogklachten ontwikkelen bij veelvuldig schermgebruik

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag zijn beeldschermen een integraal onderdeel geworden van het dagelijks leven, vooral voor kinderen. Of het nu gaat om schoolwerk, entertainment of sociale interactie, kinderen spenderen aanzienlijk meer tijd voor beeldschermen dan ooit tevoren. Hoewel technologie talloze educatieve en vermakelijke voordelen biedt, brengt dit uitgebreide schermgebruik ook enkele zorgwekkende neveneffecten met zich mee. Een van de meest prominente hiervan is toenemende oogklachten bij kinderen.

In dit artikel duiken we dieper in op de redenen waarom overmatig schermgebruik oogklachten kan veroorzaken bij opgroeiende kinderen. We zullen de wetenschap achter dit fenomeen verkennen en praktische tips delen om deze problemen te voorkomen. Het is van cruciaal belang dat ouders, verzorgers en opvoeders zich bewust zijn van deze kwestie, aangezien het tijdig herkennen en aanpakken van oogklachten de algehele gezondheid en welzijn van de jongere generaties kan bevorderen.

Laten we samen een dieper inzicht verwerven in waarom de ‘digitale generatie’ gevoelig is voor oogklachten en ontdekken hoe we hen kunnen helpen een gezonde balans te vinden tussen schermgebruik en oogzorg.

Waarom kunnen kinderen oogklachten ontwikkelen bij (te)veel schermgebruik

 • 1. Blikconcentratie en oogspierspanning: Kinderen die langdurig naar een beeldscherm staren, moeten hun blik voortdurend aanpassen aan verschillende afstanden en lettergroottes op het scherm. Deze constante aanpassing kan leiden tot vermoeidheid van de oogspieren. Na verloop van tijd kan dit leiden tot symptomen zoals wazig zicht, hoofdpijn en vermoeide ogen.
 • 2. Verminderd knipperen: Tijdens het kijken naar een beeldscherm knipperen mensen vaak minder met hun ogen dan normaal. Dit resulteert in een verminderde bevochtiging van het oogoppervlak, wat kan leiden tot droge, branderige en jeukende ogen. Het is essentieel dat kinderen zich bewust zijn van het belang van regelmatig knipperen om hun ogen gehydrateerd te houden.
 • 3. Blauw licht: Beeldschermen stralen blauw licht uit, dat meer energie bevat dan andere kleuren in het lichtspectrum. Overmatige blootstelling aan dit blauwe licht, vooral ’s avonds, kan de productie van melatonine (het slaaphormoon) verstoren, waardoor slaapproblemen ontstaan. Een slechte nachtrust kan op zijn beurt de ooggezondheid beïnvloeden. Maar daarnaast ook zorgen voor concentratie problemen bijvoorbeeld.
 • 4. Schitteringen en reflecties: Slechte verlichting in de omgeving of schitteringen op het scherm kunnen ervoor zorgen dat kinderen extra moeite moeten doen om tekst en afbeeldingen te zien. Dit kan leiden tot extra inspanning en oogvermoeidheid.
 • 5. Houding: Onjuiste houding tijdens het gebruik van beeldschermen kan ervoor zorgen dat kinderen hun hoofd naar voren buigen, wat extra spanning op de nek- en schouderspieren en oogklachten kan veroorzaken. Een goede ergonomische houding is belangrijk om dit te voorkomen.

Schermgebruik bij kinderen | Welke oogklachten kunnen ze ontwikkelen

Kinderen kunnen verschillende oogklachten ervaren als gevolg van overmatig schermgebruik. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oogklachten:

 • Vermoeide ogen: Ook bekend als “digitale oogvermoeidheid,” dit is een veelvoorkomende klacht bij kinderen die lange tijd naar beeldschermen staren. Symptomen zijn onder andere branderige ogen, een gevoel van droogte, wazig zicht en vermoeidheid.
 • Hoofdpijn: Overmatig schermgebruik kan leiden tot spanning in de ogen en omliggende spieren, wat op zijn beurt hoofdpijn kan veroorzaken.
 • Droge ogen: Wanneer kinderen minder knipperen tijdens het staren naar een scherm, kan dit leiden tot uitdroging van het oogoppervlak en resulteren in droge, jeukende of branderige ogen.
 • Wazig zicht: Langdurig schermgebruik kan leiden tot een tijdelijk wazig zicht, vooral als kinderen hun ogen niet regelmatig laten rusten.
 • Oogirritatie: Blootstelling aan schermlicht en omgevingsfactoren kan leiden tot geïrriteerde ogen, wat zich kan uiten in roodheid en jeuk.
 • Problemen met de aandachtsspanne: Hoewel niet direct gerelateerd aan oogklachten, kan overmatig schermgebruik de aandachtsspanne van kinderen verminderen, wat hun vermogen om zich te concentreren op andere taken kan beïnvloeden.
 • Slaapproblemen: Blootstelling aan blauw licht van beeldschermen, vooral ’s avonds, kan de slaap verstoren en leiden tot slaapproblemen bij kinderen.

Het is belangrijk op te merken dat deze oogklachten vaak tijdelijk zijn en kunnen verbeteren door eenvoudige maatregelen te nemen, zoals regelmatige pauzes nemen tijdens schermgebruik, voldoende knipperen en een goede houding behouden. Als de klachten echter aanhouden of ernstig zijn, is het raadzaam om een oogarts te raadplegen om eventuele onderliggende problemen uit te sluiten en passende behandelingen te verkennen. Het beperken van schermtijd en het implementeren van gezonde gewoonten met betrekking tot schermgebruik kan helpen om deze oogklachten te voorkomen of te verminderen.

Schermgebruik bij kinderen | Hoe kunnen we dit probleem aanpakken?

 • Ouders en verzorgers moeten zich bewust zijn van de schermtijd van hun kinderen en proactief limieten instellen.
 • Geef zelf het goede voorbeeld.
 • Implementeer regelmatige pauzes om de ogen te laten rusten.
 • Herinner kinderen eraan om regelmatig met hun ogen te knipperen.
 • Overweeg het gebruik van beeldschermbeschermers die blauw licht filteren.
 • Zorg voor een goede lichaamshouding tijdens het gebruik van beeldschermen.
 • Raadpleeg een oogarts als kinderen regelmatig oogklachten ervaren.
 • Het is van cruciaal belang dat we het bewustzijn vergroten over de impact van overmatig schermgebruik op de ooggezondheid van kinderen. Door deze maatregelen te nemen, kunnen we bijdragen aan het behoud van gezonde ogen en het welzijn van de jongere generaties bevorderen.

Schermgebruik bij kinderen | Oogoefeningen

Ouders kunnen hun kinderen eenvoudige oogoefeningen aanbieden om oogvermoeidheid te verminderen en de algehele ooggezondheid te bevorderen. Hier zijn enkele oefeningen die kinderen kunnen helpen:

 • 20-20-20 regel: Moedig je kind aan om elke 20 minuten 20 seconden lang naar iets op minstens 20 voet (6 meter) afstand te kijken. Dit helpt om de ogen te ontspannen na langdurig schermgebruik.
 • Knipperoefening: Herinner je kind eraan om regelmatig met hun ogen te knipperen tijdens schermgebruik om het oogoppervlak vochtig te houden en droge ogen te voorkomen.
 • Oogrollen: Vraag je kind om hun ogen langzaam in een cirkelvormige beweging te rollen, eerst met de klok mee en dan tegen de klok in. Herhaal dit enkele keren om de oogspieren te ontspannen.
 • Focusoefening: Laat je kind hun vinger uitsteken en zich concentreren op hun vingertop terwijl ze deze langzaam naar hun neus brengen. Vervolgens kunnen ze hun vinger langzaam weer van hun neus af bewegen. Dit kan helpen bij het trainen van de oogspieren voor scherpstellen.
 • Afstandsblik: Vraag je kind om afwisselend te focussen op een object dichtbij en dan op een object ver weg. Herhaal dit meerdere keren om de accommodatie (het aanpassen van de focus) van de ogen te oefenen.
 • Palmeren: Dit is een ontspanningsoefening waarbij je kind zijn handen tegen elkaar wrijft om warmte te genereren. Vervolgens kunnen ze hun handpalmen zachtjes over hun gesloten ogen plaatsen zonder druk uit te oefenen. Dit kan helpen om spanning in de ogen te verminderen.
 • Kijkspelletjes: Speel spelletjes waarbij je kind hun ogen moet bewegen, zoals het volgen van bewegende objecten, het vinden van verborgen afbeeldingen in een patroon, of het spelen van gezelschapsspellen die een beroep doen op visuele waarneming.

Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig en ontspannen uit te voeren. Moedig je kind aan om ze leuk te vinden en niet te forceren.

oogoefeningen.nl