Palmeren

Palmeren is een eenvoudige en effectieve techniek om de ogen te ontspannen en stress en vermoeidheid te verminderen. Het is een oefening die je overal kunt doen en die maar weinig tijd kost. Het werkt door het stimuleren van de bloedsomloop en het ontspannen van de oogspieren. De oogarts William Bates heeft dit bekend gemaakt. Maar wat is palmeren en waarom zouden we dit kunnen doen?

Palmeren; een oogoefening

De oefening is gebaseerd op de theorie dat het bedekken van de ogen de bloedcirculatie in de oogspieren stimuleert en de spanning in de spieren vermindert. Door je handpalmen zachtjes op je ogen te leggen, wordt er een kleine hoeveelheid druk uitgeoefend, waardoor de spieren ontspannen. Ook wordt er minder licht in de ogen doorgelaten, wat de ogen rust geeft.

De oefening is vooral nuttig voor mensen die langdurig naar beeldschermen kijken, zoals computers, tablets en smartphones. Langdurig werken op een beeldscherm kan namelijk leiden tot vermoeide en droge ogen, hoofdpijn en andere klachten.

Door regelmatig te palmeren, kunnen deze klachten verminderen en kunnen de ogen zich herstellen. Het is ook een goede oefening voor mensen die veel lezen of schrijven, of voor mensen die langere tijd achter elkaar autorijden.

Om de oefening correct uit te voeren, is het belangrijk om in een comfortabele positie te zitten en je handen zachtjes over je ogen te leggen. Je moet ervoor zorgen dat je niet te veel druk uitoefent op je ogen, want dat kan de bloedtoevoer belemmeren. Het is ook belangrijk om diep en regelmatig te ademen en je te concentreren op het zwarte gebied dat je ziet wanneer je je ogen sluit.

Eventueel kan je tijdens het palmeren een (geleide) mediatie doen of naar rustgevende muziek luisteren.

Palmeren en het effect op je zenuwstelsel

Palmeren kan een positief effect hebben op het zenuwstelsel. Wanneer je palmeert, ervaar je namelijk een gevoel van ontspanning en rust. Dit komt omdat het bedekken van de ogen de activiteit van het autonome zenuwstelsel kan verlagen, wat verantwoordelijk is voor de regeling van je stressrespons en de activiteit van je interne organen.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken: het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer je onder stress staat of in een vecht-of-vluchtreactie zit. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en verhoogde bloeddruk.

Het parasympathische zenuwstelsel is het tegenovergestelde van het sympathische zenuwstelsel en wordt geactiveerd wanneer je ontspannen bent en je in een rusttoestand bevindt. Dit kan leiden tot een verlaagde hartslag, een vertraagde ademhaling en een verlaagde bloeddruk.

Wanneer je palmeert, wordt de activiteit van het sympathische zenuwstelsel verminderd en de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel verhoogd. Dit kan leiden tot een afname van stress en een gevoel van ontspanning en rust.

Bovendien kan palmeren ook de bloedcirculatie in de ogen verbeteren, wat kan helpen bij de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de ogen. Dit kan bijdragen aan een betere ooggezondheid en kan mogelijk ook het gezichtsvermogen verbeteren.

Kortom, door het verminderen van stress en het verbeteren van de bloedcirculatie in de ogen, kan palmeren bijdragen aan een betere algehele gezondheid van het zenuwstelsel.

Hoe vaak doe je de palmeer oefening

Je kunt de oefening meerdere keren per dag herhalen, bijvoorbeeld als je pauze hebt tijdens je werk of studie, of ’s avonds voor het slapen gaan. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om je ogen te ontspannen en stress te verminderen. Je kunt per keer een minuutje of tot 20 minuten palmeren, afhankelijk hoeveel tijd je hebt.

Palmeren | Hoe palmeer je?

Belangrijk is het om je handen te wassen voordat je begint met palmeren, zodat er geen zweet, vuil of bacteriën in je ogen komen. Het is ook een goed idee om je handen te drogen voordat je begint, zodat er geen water in je ogen druppelt. Door je handen te wassen en te drogen voordat je palmeert, kun je ervoor zorgen dat je oefening zo hygiënisch en comfortabel mogelijk verloopt. Zweet, handcrème of vuil bijvoorbeeld kan je ogen namelijk irriteren en dat willen we niet.

En natuurlijk zet je je bril af voordat je gaat palmeren.

Ga zitten in een comfortabele positie en plaats je handen over je ogen zodat de handpalmen de ogen bedekken. De vingers laat je op het voorhoofd rusten en de hiel van de handen laat je op de jukbeenderen rusten.

Zorg ervoor dat je handen lichtjes op je ogen rusten en belangrijk is het om geen druk uit te oefenen. Je handen sluiten je ogen volledig af.

Ontspan je gezichtsspieren, adem rustig in en uit, en concentreer je op het zwarte gebied dat je ziet wanneer je je ogen sluit. Het kan zijn dat je allemaal kleuren en flitsen ziet. Dat is een teken dat er veel spanning in je ogen zit.

Blijf 5-10 minuten in deze houding en haal dan je handen weg en open je ogen langzaam. Het liefste zo lang dat het vlak helemaal zwart is geworden wat je ziet met gesloten ogen.

Herhaal deze oefening meerdere keren per dag om je ogen te helpen ontspannen en vermoeidheid te verminderen. Het is vooral nuttig als je veel tijd besteedt aan het kijken naar een beeldscherm of als je vaak last hebt van droge of geïrriteerde ogen.

Zijn er contra indicaties voor het palmeren?

Palmeren is een hele fijne oefening om te doen als je last hebt van gespannen, vermoeide ogen.  Eigenlijk kan iedereen dit doen. Als je last hebt van een van onderstaande aandoeningen of klachten dan kan je dit rustig opbouwen of even wachten tot je klachten verminderd zijn. Of je  overlegt eerst met je oogarts of therapeut.

Over het algemeen is palmeren namelijk een veilige oefening die door de meeste mensen kan worden uitgevoerd zonder problemen. Er zijn echter enkele gevallen waarin het beter is om de oefening niet te doen of voorzichtig te zijn.

  • Als je last hebt van een ooginfectie of oogletsel, kan je palmeren beter vermijden totdat de infectie of het letsel is genezen.
  • Mensen met glaucoom moeten voorzichtig zijn bij het palmeren. Het is belangrijk om de oogdruk te controleren tijdens het palmeren, omdat de druk kan toenemen door de verhoogde bloedtoevoer naar de ogen.
  • Mensen met ernstige oogziekten, zoals netvliesloslating, moeten voorzichtig zijn bij het palmeren en dit alleen doen onder begeleiding van een oogarts.
oogoefeningen.nl