Focus oefening

De Bates Methode is een set van oefeningen en technieken ontwikkeld door Dr. William Bates om de ogen te ontspannen en de gezondheid van de ogen te verbeteren. De focus oefening is een van de fundamentele oefeningen in de Bates Methode en kan zeer nuttig zijn voor iedereen die hun gezichtsvermogen wil verbeteren.

Doel van de focus oefening van Bates

De focus oefening in de Bates Methode is gericht op het verbeteren van het vermogen om scherp te stellen op verschillende afstanden en het ontspannen van de oogspieren. Deze oefening kan ook helpen om de oog-handcoördinatie te verbeteren en de hersenen te stimuleren om te leren focussen en ontspannen.

De focusoefening in de Bates Methode is goed om te doen voor verschillende oogklachten, zoals:

 1. Verziendheid: Verziendheid treedt op wanneer je dichtbij gelegen objecten wazig ziet, terwijl verre objecten helder zijn. Door de focus oefening te doen, kan je de spieren in de ogen trainen om zich aan te passen aan verschillende afstanden en kan je het vermogen verbeteren om dichtbij gelegen objecten scherp te zien.
 2. Bijziendheid: Bijziendheid treedt op wanneer je verre objecten wazig ziet, terwijl dichtbij gelegen objecten helder zijn. Door de focus oefening te doen, kan je de spieren in de ogen trainen om zich te ontspannen en het vermogen verbeteren om op een ontspannen manier op verschillende afstanden te focussen.
 3. Astigmatisme: Astigmatisme treedt op wanneer de kromming van het hoornvlies onregelmatig is, waardoor het licht niet gelijkmatig op het netvlies valt en de focus wazig is. Door de focus oefening te doen, kan je de spieren in de ogen trainen om zich te ontspannen en het vermogen verbeteren om zich aan te passen aan de onregelmatige kromming van het hoornvlies.
 4. Oogvermoeidheid: Oogvermoeidheid kan optreden als gevolg van langdurig kijken naar een computerscherm, lezen of autorijden. Door de focus oefening te doen, kan je de oogspieren ontspannen en de bloedsomloop verbeteren, waardoor de ogen kunnen rusten en vermoeidheid wordt verminderd.

Hieronder vind je een uitgebreide uitleg van de focus oefening:

 1. Ontspanning: Begin met het ontspannen van je hele lichaam. Zit in een comfortabele stoel of sta met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je knieën licht gebogen. Sluit je ogen en adem diep in en uit, terwijl je je bewust bent van de spanning in je lichaam. Adem langzaam uit terwijl je je spieren ontspant.
 2. Ademhaling: Adem diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Adem in rustig tempo en laat de ademhaling natuurlijk verlopen.
 3. Oogbewegingen: Maak een paar zachte oogbewegingen. Kijk naar links, naar rechts, omhoog en omlaag. Herhaal deze bewegingen een paar keer.
 4. Centreren: Focus je ogen op een object dat zich op ooghoogte bevindt, zoals een foto of een punt aan de muur. Probeer dit object duidelijk en scherp te zien.
 5. Verplaatsen: Verplaats langzaam je blik naar een ander object in de kamer. Het kan een ander meubelstuk zijn, een foto of een raam. Focus opnieuw op het object en probeer het scherp te zien.
 6. Uitdaging: Als je klaar bent met het bekijken van het object, sluit dan kort je ogen en stel je voor dat het beeld in je hoofd blijft hangen. Open je ogen en probeer het beeld opnieuw te zien.
 7. Herhalen: Herhaal deze oefening een aantal keer, met verschillende objecten in de kamer. Je kunt ook buiten gaan en objecten in de verte bekijken.

De focus oefening is bedoeld om je ogen te ontspannen en om te leren focussen op verschillende afstanden. Het is belangrijk om de oefening rustig uit te voeren en jezelf de tijd te gunnen om te ontspannen en te focussen. Met regelmatige oefeningen kan deze oefening helpen om je gezichtsvermogen te verbeteren en te behouden.

Bates oogoefeningen

Het is belangrijk om te weten dat de Bates Methode zich richt op het verbeteren van de gezondheid van de ogen en het vermogen om duidelijk te zien zonder bril. Het is echter niet bedoeld als vervanging voor medische behandelingen of brillen. Als je een ernstig oogprobleem hebt, is het altijd belangrijk om een oogarts te raadplegen.

Naast de focus oefening zijn er ook andere oefeningen die deel uitmaken van de Bates Methode, zoals palmeren (het bedekken van de ogen met de handpalmen), zonneren (het blootstellen van de ogen aan zonlicht) en swingen (het maken van zachte, ritmische bewegingen met het hoofd en de ogen). Deze oefeningen kunnen allemaal helpen om de oogspieren te ontspannen en de gezondheid van de ogen te verbeteren.

De Bates Methode is gebaseerd op het idee dat de ogen verbonden zijn met de geest en het lichaam, en dat ontspanning en visualisatie kunnen bijdragen aan de gezondheid van de ogen. Het is daarom belangrijk om de oefeningen op een ontspannen en rustige manier uit te voeren en je te richten op de sensaties in je ogen en je lichaam. Met regelmatige oefeningen kan de Bates Methode helpen om de ogen te ontspannen en de gezondheid van de ogen te verbeteren.

oogoefeningen.nl