Tranende ogen | Een symptoom van droge ogen

Waarom veel tranende ogen een symptoom kunnen zijn van droge ogen

Het lijkt tegenstrijdig: hoe kunnen ogen die veel tranen droog zijn? Hoewel het paradoxaal lijkt, is het in veel gevallen juist zo dat overmatig tranende ogen een reactie zijn op onderliggende droogte. In dit artikel verkennen we deze verrassende connectie, en de invloed van factoren zoals stress en ademhaling op dit fenomeen.

Het Mysterie van Tranende, Droge Ogen

De Traanfilm

Onze ogen zijn bedekt met een complexe traanfilm bestaande uit drie lagen: een olieachtige buitenlaag, een waterige middenlaag en een slijmachtige binnenlaag. Deze lagen werken samen om het oog vochtig en vrij van stof en vuil te houden. Wanneer een van deze lagen wordt verstoord, bijvoorbeeld door stress of andere factoren, kunnen de ogen droog worden.

Compenserende reactie

Wanneer de ogen droog zijn, kan het lichaam als compenserende reactie overgaan tot overproductie van tranen. Helaas zijn deze ‘noodtranen’ vaak niet even effectief als normale tranen bij het hydrateren van het oog, waardoor de droogte blijft bestaan.

Het soort tranen maakt uit

Het is belangrijk te begrijpen dat niet alle tranen gelijk zijn gemaakt. Er zijn in feite drie soorten tranen: basale tranen, reflextranen en emotionele tranen. Basale tranen zijn de tranen die constant worden geproduceerd om het oog vochtig te houden. Reflextranen komen vrij als reactie op een irriterende stof, zoals rook of een vreemd voorwerp. Emotionele tranen worden veroorzaakt door sterke gevoelens of sensaties.

Wanneer de ogen droog zijn, produceert het lichaam meestal reflextranen, die bedoeld zijn om het oog te spoelen. Deze tranen zijn echter wateriger en bevatten niet de natuurlijke oliën en antilichamen die basale tranen bevatten, waardoor ze niet zo effectief zijn in het bevochtigen van het oog.

Overstimulatie van de traanklieren

Soms kunnen droge ogen leiden tot een overstimulatie van de traanklieren. Dit kan resulteren in een oncontroleerbare stroom van tranen die uit het niets lijkt te komen. Deze overstimulatie kan soms zelfs leiden tot pijnlijke, gezwollen ogen.

Seizoensinvloeden

Het is ook waard om op te merken dat droge en tranende ogen seizoensgebonden kunnen zijn. Veel mensen ervaren meer symptomen tijdens de wintermaanden, wanneer de lucht droger is, of tijdens het allergie-seizoen.

Verder medisch onderzoek

Als tranende ogen een aanhoudend probleem zijn, kunnen er andere onderliggende medische aandoeningen zijn die moeten worden uitgesloten, zoals chronische droge ogen, allergieën, oogontstekingen of zelfs bepaalde systemische aandoeningen zoals het Sjögren-syndroom.

Oorzaken tranende ogen

Ouderdom

Naarmate mensen ouder worden, kunnen de traanklieren minder efficiënt gaan werken, wat kan leiden tot drogere ogen en daardoor paradoxale tranenvloed.

Hormonale veranderingen

Vrouwen in de menopauze ervaren vaak droge ogen als gevolg van hormonale veranderingen, wat ook kan leiden tot overmatige tranenvloed.

Dieet en hydratatie

Een dieet dat rijk is aan omega-3-vetzuren kan bijdragen aan de gezondheid van het oog. Ook voldoende hydratatie is belangrijk voor de algehele gezondheid en kan symptomen van droge ogen helpen verminderen.

Medicatie

Bepaalde soorten medicatie, zoals antihistaminica, antidepressiva en bepaalde soorten bloeddrukmedicijnen, kunnen droge ogen veroorzaken of verergeren.

Schermtijd

Langdurig staren naar een scherm kan leiden tot minder frequent knipperen, wat droge ogen kan veroorzaken of verergeren. Dit staat bekend als het ‘Computer Vision Syndrome’.

Invloed van weer en omgeving

Factoren zoals wind, droge lucht en rook kunnen allemaal bijdragen aan droge ogen en daardoor tot overmatige tranenvloed.

Ooglidproblemen

Problemen met de oogleden, zoals blefaritis, kunnen ook droge ogen en dus overmatige tranenvloed veroorzaken.

De Rol van stress op tranende ogen

Stresshormonen zoals cortisol kunnen de samenstelling van de traanfilm beïnvloeden, wat leidt tot droge ogen. Als reactie hierop produceert het lichaam meer tranen, wat echter vaak niet effectief is in het bestrijden van de droogte.

De Invloed van Ademhaling

Een verkeerde ademhalingstechniek, vaak geassocieerd met stress, kan ook invloed hebben op de ogen. Oppervlakkige ademhaling kan het autonome zenuwstelsel uit balans brengen en bijdragen aan droge ogen, wat weer kan leiden tot overmatig tranen.

Conclusie

Hoewel het tegenstrijdig kan lijken, kunnen veel tranende ogen een indicatie zijn van onderliggende droogte. Door beter te begrijpen hoe factoren als stress en ademhaling hierbij een rol spelen, kunnen we effectievere strategieën ontwikkelen. Tranende ogen kunnen namelijk meer zijn dan alleen een ongemak; ze kunnen een symptoom zijn van een complexere aandoening zoals droge ogen. Naast stress en verkeerde ademhaling zijn er andere factoren zoals het soort traan en mogelijke overstimulatie van de traanklieren die dit fenomeen kunnen verklaren.

oogoefeningen.nl