Oogmigraine is een vervelende aandoening waarbij je tijdelijk verlies van zicht hebt in één of beide ogen. Of vlekken, lichtflitsen, bliksemschichten ziet. Vaak aan 1 oog. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan het wel erg hinderlijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke behandelingen en tips die je kunnen helpen om oog migraine te voorkomen en te verlichten.
Wat is oogmigraine?
Oogmigraine, ook wel bekend als retinale migraine, is een aandoening waarbij je tijdelijk verlies van zicht hebt in één of beide ogen. Ook kan je hierbij licht flitsen zien, gekleurde vlekken, een sterke waas of bliksemschichten zien. Dit kan gepaard gaan met andere symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen in het gezicht. De symptomen duren meestal 10 tot 30 minuten en verdwijnen dan vanzelf.
Wat zijn de oorzaken?
Hoewel de exacte oorzaken van oogmigraine niet bekend zijn, zijn er wel een aantal mogelijke triggers geïdentificeerd. Deze kunnen onder andere stress, vermoeidheid, hormonale veranderingen, bepaalde voedingsmiddelen en veranderingen in het weer zijn.
Wat is de relatie met stress of andere oorzaken
Er is een verband tussen oogmigraine en stress, hoewel de exacte oorzaak van oogmigraine nog niet volledig begrepen is. Stress kan een belangrijke trigger zijn voor oogmigraine. Evenals andere factoren zoals vermoeidheid, hormonale veranderingen, bepaalde voedingsmiddelen en veranderingen in het weer. Het is daarom belangrijk om je stressniveau te beheersen en ontspanningstechnieken toe te passen, zoals meditatie, yoga, of ademhalingsoefeningen, om oog migraine te voorkomen of te verminderen. Andere oorzaken die in verband kunnen worden gebracht met oogmigraine zijn bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde medicijnen. Het is daarom belangrijk om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen te behandelen en indien nodig medicijnen aan te passen in overleg met een arts.
Hormonen en oogmigraine
Hormonen kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van oogmigraine. Hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens de menstruatiecyclus of tijdens de zwangerschap, kunnen oog migraine bij sommige vrouwen veroorzaken of verergeren. Dit komt doordat hormonen invloed hebben op de bloedvaten in het lichaam, inclusief de bloedvaten in het hoofd en de ogen. Wanneer hormonen fluctueren, kunnen de bloedvaten vernauwen of verwijden, wat kan leiden tot oogmigraine.
Bij sommige vrouwen kan oogmigraine samenhangen met de menstruatiecyclus en optreden tijdens de ovulatie of de menstruatie zelf. Andere vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap oogmigraine ervaren, omdat de hormoonspiegels dan veranderen. Bij sommige vrouwen verdwijnt oogmigraine na de menopauze, omdat de hormoonspiegels dan stabiel blijven.
Als je vermoedt dat hormonen een rol spelen bij je oogmigraine, dan is het raadzaam om je hormoonspiegels te laten controleren door een arts en eventuele hormoontherapie of andere behandelopties te bespreken. Het kan ook helpen om gezonde gewoontes aan te nemen. Zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en een gezond dieet, om je hormonen in balans te houden en zo de kans op oog migraine te verminderen.
Hyperventilatie en oogmigraine
Hyperventilatie kan ook een trigger zijn voor oogmigraine. Dit is een toestand waarin je te snel of te diep ademt, waardoor je meer zuurstof binnenkrijgt dan nodig is. Dit kan leiden tot veranderingen in de bloedvaten, waaronder de bloedvaten in de ogen, en zo oogmigraine veroorzaken.
Bij hyperventilatie kan ook de bloeddruk dalen, wat kan bijdragen aan het ontstaan van oogmigraine. Daarnaast kan hyperventilatie ook leiden tot spanning en stress, wat op zichzelf weer een trigger kan zijn voor oogmigraine.
Hoe kan het dat ze de oorzaak nog niet weten van oogmigraine
Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar oogmigraine, is de exacte oorzaak nog niet volledig begrepen. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen, waaronder genetische, omgevings- en levensstijlfactoren. Het is mogelijk dat oog migraine wordt veroorzaakt door een combinatie van deze factoren.
Bovendien is het moeilijk om oogmigraine te onderzoeken omdat de symptomen tijdelijk zijn en vaak vanzelf verdwijnen. Dit maakt het lastig om de oorzaak te achterhalen. En te begrijpen wat er precies gebeurt in het lichaam tijdens een aanval van oogmigraine.
Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de oorzaken en triggers van oogmigraine. En er zijn veel theorieën over wat de aandoening veroorzaakt. Door meer onderzoek te doen, hopen wetenschappers in de toekomst een beter begrip te krijgen van oogmigraine. En effectieve behandelingen te ontwikkelen om de symptomen te verminderen.
Overige oorzaken
Er zijn ook andere factoren die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van oogmigraine, zoals het gebruik van bepaalde medicijnen, een ongezonde levensstijl en bepaalde medische aandoeningen. Zo kan het gebruik van anticonceptiepillen of hormoonvervangende therapie bij vrouwen, en het gebruik van medicijnen voor hoge bloeddruk en depressie, oog migraine veroorzaken of verergeren. Daarnaast kunnen roken, onvoldoende slaap en het niet goed hydrateren van het lichaam ook bijdragen aan het ontstaan van oogmigraine.
Als je last hebt van oogmigraine, is het raadzaam om een gezonde levensstijl aan te nemen. En eventuele onderliggende medische aandoeningen te laten behandelen. Het kan ook helpen om een dagboek bij te houden van je symptomen en mogelijke triggers, zodat je deze kunt vermijden of beperken.
Oogmigraine en migraine
Er lijkt een verband te zijn tussen gewone migraine en oogmigraine. Oogmigraine wordt soms ook wel aangeduid als “retinale migraine” omdat het een variant is van migraine die invloed heeft op het gezichtsvermogen.
Bij gewone migraine kunnen ook visuele symptomen optreden, zoals lichtflitsen, blinde vlekken, wazig zien en moeite met scherpstellen. Deze visuele symptomen worden ook wel “aura” genoemd en kunnen voorafgaan aan de hoofdpijn die vaak gepaard gaat met migraine.
Oogmigraine verschilt van gewone migraine doordat de visuele symptomen zich meestal beperken tot één oog en minder lang aanhouden dan de aura bij gewone migraine. Bovendien gaat oogmigraine meestal niet gepaard met de intense hoofdpijn die kenmerkend is voor gewone migraine.
Hoewel de visuele symptomen bij oogmigraine en gewone migraine vergelijkbaar zijn, zijn de oorzaken en triggers verschillend. Bij gewone migraine worden de visuele symptomen vaak veroorzaakt door een tijdelijke vernauwing van de bloedvaten in de hersenen, terwijl bij oogmigraine de bloedvaten in het oog tijdelijk vernauwen of verwijden.
Natuurlijke behandelingen en tips
Er zijn verschillende natuurlijke behandelingen en tips die je kunnen helpen om oogmigraine te voorkomen en te verlichten:
Vermijd triggers: Probeer te identificeren welke factoren oogmigraine bij jou kunnen uitlokken en vermijd deze zoveel mogelijk. Dit kan onder andere betekenen dat je je eetgewoonten aanpast, stress vermindert en voldoende slaapt. Hou hier een tijdje een dagboek bij om triggers te herkennen.
Oogmassage: Masseer zachtjes je gesloten ogen met je vingers om de bloedstroom naar de ogen te verbeteren en de spanning te verminderen.
Palmeren: Om je ogen tot rust te laten komen en te ontspannen is de oogoefening palmeren heel geschikt om te doen. Lees hier hoe je dit het beste kan doen
Warme of koude kompressen: Leg een warm of koud kompres op je ogen om de bloedstroom te verbeteren en de spieren te ontspannen.
Natuurlijke supplementen: Er zijn verschillende natuurlijke supplementen die kunnen helpen om de bloedvaten te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren, zoals magnesium en vitamine B2.
Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, kan helpen om oogmigraine te voorkomen of te verminderen. Dit komt doordat vitamine B2 een belangrijke rol speelt bij de energieproductie in de cellen. En bij de productie van neurotransmitters die betrokken zijn bij de communicatie tussen zenuwcellen. Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot vermoeidheid en een verminderde werking van het zenuwstelsel, wat op zijn beurt weer kan bijdragen aan het ontstaan van oogmigraine.
Verschillende studies hebben aangetoond dat suppletie met vitamine B2 de frequentie en intensiteit van migraine kan verminderen, inclusief oogmigraine. Het is niet precies bekend hoe vitamine B2 werkt bij het voorkomen van migraine, maar het wordt vermoed dat het de bloedvaten in de hersenen stabiliseert en de energieproductie in de cellen verbetert.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 voor volwassenen is ongeveer 1,1-1,3 mg per dag. Vitamine B2 is verkrijgbaar in supplementvorm, maar het kan ook worden gevonden in voedingsmiddelen zoals melk, kaas, eieren, groene bladgroenten, noten en vlees. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en eventuele supplementen alleen in overleg met een arts te gebruiken.
Conclusie
Oogmigraine kan een vervelende aandoening zijn, maar er zijn gelukkig verschillende natuurlijke behandelingen en tips die kunnen helpen om de symptomen te verlichten. Door je triggers te vermijden en gebruik te maken van ontspanningstechnieken en natuurlijke supplementen, kun je de frequentie en intensiteit van oogmigraine verminderen. Raadpleeg altijd je arts als je twijfelt over de oorzaak van je symptomen of als je een behandeling overweegt.
Wanneer moet je naar een dokter hiermee?
Je moet overwegen om naar een dokter te gaan als je regelmatig last hebt van oog migraine, vooral als je de symptomen niet kunt verlichten met zelfzorgmethoden of als de symptomen verergeren. Het is ook belangrijk om een arts te raadplegen als je voor het eerst oogmigraine ervaart of als de symptomen anders of ernstiger zijn dan normaal.
Daarnaast is het raadzaam om medische hulp te zoeken als oogmigraine gepaard gaat met andere symptomen zoals ernstige hoofdpijn, duizeligheid, veranderingen in het gezichtsvermogen of spraakproblemen. Deze symptomen kunnen wijzen op een meer ernstige aandoening, zoals een beroerte of een hersenletsel.
Als je vermoedt dat hormonale veranderingen of medicijnen de oorzaak zijn van je oog migraine, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een arts om de oorzaak te achterhalen en verdere behandelingsopties te bespreken.