Oogklachten en stress wat is het verband

Oogklachten en stress, wat is het verband met elkaar? In dit artikel zal ik je uitleggen hoe stress het lichaam beïnvloedt en hoe dit kan leiden tot oogklachten. En zal ik je tips geven om dit te verminderen.

Stresssysteem

Ons lichaam heeft twee belangrijke zenuwstelsels: het sympathische zenuwstelsel en het parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de reactie op stress, terwijl het parasympathische zenuwstelsel verantwoordelijk is voor ontspanning en rust.

Wanneer we geconfronteerd worden met een stressvolle situatie, zoals een deadline op het werk, ruzie met je partner, je zorgen maken om een familielid of een bijna-ongeluk op de weg, activeert ons lichaam het sympathische zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om snel te reageren op de bedreiging. Het lichaam bereidt zich voor op een “vecht of vlucht”-reactie door onder andere het verhogen van de hartslag, versnellen van de ademhaling en het verhogen van de bloeddruk. Dit alles wordt geregeld door het sympathische zenuwstelsel.

Sympathische zenuwstelsel

Het sympathische zenuwstelsel staat ook bekend als het “stresssysteem” van het lichaam. Het is ontworpen om ons te helpen omgaan met stressvolle situaties. Het zorgt ervoor dat we ons alert voelen en dat ons lichaam klaar is om te reageren op gevaar.

Wanneer het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd, geeft het de bijnieren opdracht om adrenaline en cortisol vrij te geven. Deze hormonen helpen ons lichaam om te gaan met stress door energie vrij te maken en ons alert te houden. Echter, als we langdurig aan stress worden blootgesteld, kan dit leiden tot een verhoogde productie van deze hormonen, wat kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen, waaronder oogklachten.

Parasympatische zenuwstelsel

Het parasympatische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor ontspanning en rust. Wanneer het lichaam niet langer geconfronteerd wordt met een stressvolle situatie, neemt het parasympatische zenuwstelsel het over. Dit verlaagt de hartslag, vertraagt de ademhaling en vermindert de bloeddruk. Het lichaam keert terug naar een normale ruststand en begint te herstellen.

Wanneer het lichaam echter langdurig wordt blootgesteld aan stress, kan het parasympathische zenuwstelsel worden onderdrukt. Dit kan leiden tot een disbalans in het zenuwstelsel en tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder oogklachten.

Kortom, het sympathische en parasympathische zenuwstelsel spelen allebei een belangrijke rol in de reactie van ons lichaam op stress. Wanneer het lichaam langdurig aan stress wordt blootgesteld, kan dit leiden tot een disbalans in het zenuwstelsel en tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder oogklachten. Het is daarom belangrijk om stress te verminderen en te voorkomen

Spierspanning

Spieren zijn ook betrokken bij de stress-reactie van ons lichaam. Wanneer we namelijk gestrest zijn, spannen we vaak onbewust onze spieren aan, met name de spieren in ons gezicht en rond onze ogen. Dit merk je doordat je je ogen samenknijpt, je kaken op elkaar klemt, fronst etc. Dit kan leiden tot oogvermoeidheid, spanning en hoofdpijn. En dus ook tot wazig zien, zere ogen en andere oogklachten.

Ook je houding speelt een belangrijke rol. Als wij stress ervaren dan spannen we ongemekrt onze spieren aan maar gaan we vaak ook in elkaar zitten. We maken ons kleiner. Je armen over elkaar, een kromme rug en ingezakte houding. Dit doen we omdat dit onbewust veiliger voelt. Maar dit zorgt ok voor extra spierspanning en een slechtere doorstroming en doorbloeding naar de hersenen en ogen.

Ademhaling

De ademhaling is ook van belang. Wanneer we gestrest zijn, hebben we vaak de neiging om oppervlakkig en snel te ademen, ook wel bekend als borstademhaling. Dit type ademhaling zorgt ervoor dat er minder zuurstof in ons bloed komt en dat we koolstofdioxide minder efficiënt kunnen afvoeren. Dit kan leiden tot een verhoogde spierspanning en een verhoogde bloeddruk, wat weer kan leiden tot oogklachten.

Een andere vorm van ademhaling is buikademhaling, ook wel bekend als diafragmatische of middenrif ademhaling. Dit is een diepere ademhaling, waarbij de buik uitzet tijdens het inademen en samentrekt tijdens het uitademen. Buikademhaling zorgt voor een betere zuurstofopname en afvoer van koolstofdioxide, en kan helpen om de spierspanning te verminderen en de bloeddruk te verlagen.

Lees hier meer over de invloed van de ademhaling op lichamelijke klachten

Als we gestrest zijn, kan het dus voordelig zijn om te focussen op onze ademhaling en over te schakelen naar buikademhaling. Dit kan ons helpen om te ontspannen en de spierspanning in ons lichaam te verminderen, waardoor oogklachten als gevolg van stress kunnen afnemen.

Er zijn verschillende manieren om buikademhaling te oefenen, zoals bijvoorbeeld meditatie en yoga. Een simpele oefening die je kunt doen is het plaatsen van een hand op je buik en te voelen hoe deze omhoog komt en weer omlaag gaat tijdens het in- en uitademen. Dit kan helpen om bewust te worden van je ademhaling en om over te schakelen naar een diepere, meer ontspannen ademhaling.

Kortom, de ademhaling speelt een belangrijke rol bij oogklachten als gevolg van stress. Oppervlakkige ademhaling kan leiden tot een verhoogde spierspanning en een verhoogde bloeddruk, terwijl buikademhaling kan helpen om te ontspannen en de spierspanning te verminderen. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van onze ademhaling en te oefenen met buikademhaling om oogklachten als gevolg van stress te verminderen.

Tips | Oogklachten en stress

Nu je beter weet hoe stress het lichaam beïnvloedt en kan leiden tot oogklachten, is het belangrijk om te weten hoe we deze klachten kunnen verminderen of voorkomen. Hieronder staan enkele tips:

Ontspanningsoefeningen: Dit kan helpen om de spieren in het gezicht en rond de ogen te ontspannen. Yoga en meditatie kunnen ook helpen om de ademhaling te verbeteren en stress te verminderen.

Regelmatige pauzes: Zorg ervoor dat je regelmatig pauzes neemt als je langere tijd achter een computer of scherm werkt. Dit kan helpen om vermoeide ogen te voorkomen.

Oogtraining: Dit kan helpen om de spieren rond de ogen te versterken en te ontspannen. Dit kan ook de gezondheid van de ogen bevorderen.

Goede nachtrust: Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om vermoeidheid te voorkomen.

Verminder stress: Zoek manieren om stress te verminderen in je dagelijks leven, zoals door het beoefenen van ontspanningstechnieken, lichaamsbeweging, tijd doorbrengen in de natuur en het onderhouden van sociale contacten.

Buikademhaling: Leer weer goed te ademen. Dit zal een positief effect hebben op je stress systeem en de oogklachten. Vind je dit lastig kijk dan eens naar deze online cursus

oogoefeningen.nl