Natuurlijke behandelmethodes bij glaucoom

Natuurlijke behandelmethodes bij glaucoom, wat kan je doen naast de medische behandeling als je last hebt van een verhoogde oogdruk en waar kan je opletten.

Wat is glaucoom?

Glaucoom is een oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, vaak als gevolg van verhoogde druk in het oog. Deze aandoening kan leiden tot geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen en in ernstige gevallen tot blindheid. De symptomen zijn meestal niet direct merkbaar, en daarom wordt glaucoom ook wel de ‘stille dief van het zicht’ genoemd. Vroege diagnose en behandeling zijn essentieel om verdere schade te voorkomen.

Waarom is dit een probleem?

Het grootste probleem met glaucoom is dat het in de vroege stadia vaak geen symptomen vertoont. Tegen de tijd dat je merkt dat er iets mis is, kan het gezichtsvermogen al onomkeerbaar zijn beschadigd. Dit maakt regelmatige oogonderzoeken cruciaal, vooral voor mensen boven de 40 en voor degenen met een familiegeschiedenis van de aandoening.

Waaraan kan je merken dat je glaucoom hebt

Het detecteren van glaucoom in een vroeg stadium is vaak moeilijk omdat de ziekte meestal geen of zeer subtiele symptomen vertoont. Hier zijn enkele tekenen waaraan je glaucoom mogelijk kunt herkennen:

Verlies van perifeer zicht

Een van de vroegste symptomen van glaucoom is het geleidelijk verlies van het perifere (zijdelingse) zicht. Dit gebeurt zo langzaam dat veel mensen het niet meteen opmerken.

Wazig zien

Sommige mensen met glaucoom ervaren wazig zien. Dit symptoom is echter niet exclusief voor glaucoom en kan op veel andere oog- of gezondheidsproblemen duiden.

Oogpijn en roodheid

In sommige gevallen, vooral bij acute glaucoom, kunnen mensen last krijgen van ernstige oogpijn, misselijkheid en zelfs braken. De ogen kunnen ook rood worden.

Halo’s rond lichten

Sommige mensen zien gekleurde cirkels of halo’s rond lichten. Dit symptoom is vaker aanwezig in gevallen van acuut gesloten-hoek glaucoom.

Plotselinge visuele verstoringen

Plotseling, abrupt verlies van zicht of snelle verslechtering kan een teken zijn van een ernstige vorm van glaucoom die directe medische aandacht vereist.

Verhoogde oogdruk

Dit is niet iets dat je zelf kunt merken, maar het is een belangrijke indicator die een arts zal controleren tijdens een oogonderzoek.

Waarom regelmatige controle belangrijk is

Omdat glaucoom vaak geen duidelijke symptomen heeft, zijn regelmatige oogcontroles essentieel, vooral als je ouder bent dan 40 jaar of een familiegeschiedenis van glaucoom hebt. Tijdens een oogonderzoek zal de oogarts de oogdruk meten en de oogzenuw controleren op tekenen van schade.

Mocht je een of meerdere van deze symptomen ervaren, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een oogarts voor een volledige diagnose en behandelplan.

Verschillende soorten glaucoom

Er zijn verschillende vormen van glaucoom, waarvan de meest voorkomende zijn:

 • Primair open-hoek glaucoom: Dit is de meest voorkomende vorm en ontwikkelt zich langzaam zonder duidelijke symptomen tot in een later stadium.
 • Acuut gesloten-hoek glaucoom: Deze vorm is zeldzamer en kan plotselinge symptomen zoals ernstige pijn, roodheid en wazig zien veroorzaken. Dit is een noodgeval dat directe medische aandacht vereist.

Risicofactoren

 • Leeftijd: Mensen ouder dan 60 hebben een hoger risico.
 • Etniciteit: Afro-Amerikanen en Aziaten hebben een verhoogd risico op bepaalde soorten glaucoom.
 • Familiegeschiedenis: Als glaucoom in je familie voorkomt, is de kans groter dat je het ook krijgt.
 • Andere medische aandoeningen: Diabetes, hoge bloeddruk en hartziekten kunnen het risico op glaucoom verhogen.

Preventieve maatregelen

 • Regelmatige controles: Vroege detectie is de sleutel tot het voorkomen van verlies van het gezichtsvermogen.
 • Gezonde levensstijl: Voeding rijk aan antioxidanten en lichaamsbeweging kan helpen bij het verlagen van de oogdruk.

Mythes en misverstanden

Er zijn veel misverstanden over glaucoom, zoals het idee dat alleen ouderen het krijgen of dat het altijd tot volledige blindheid leidt. Bewustwording en juiste informatie zijn cruciaal om deze mythes te ontkrachten.

Met een hoge bril sterkte heb je ook meer kans op glaucoom

Mensen met een hoge bijziendheid (myopie) of verziendheid (hypermetropie) lopen over het algemeen een hoger risico op het ontwikkelen van glaucoom. Het mechanisme achter dit verhoogde risico is nog niet volledig begrepen, maar het wordt algemeen aangenomen dat de anatomische kenmerken van een bijziend of verziend oog de afvoer van oogvocht kunnen beïnvloeden, wat kan leiden tot een verhoogde oogdruk.

Als je een hoge brilsterkte hebt, is het extra belangrijk om regelmatige oogonderzoeken te ondergaan. Dit stelt een oogarts in staat om eventuele veranderingen in je oogdruk en andere risicofactoren voor glaucoom vroegtijdig op te sporen.

Zijn er natuurlijke behandelmethodes bij glaucoom?

Er zijn bepaalde natuurlijke behandelingen die beweren te helpen bij het verlagen van de oogdruk, maar het is belangrijk op te merken dat er weinig wetenschappelijk bewijs is om deze claims te ondersteunen. Hier zijn enkele natuurlijke behandelingen die sommige mensen proberen:

 • Mariadistel: Dit kruid wordt gebruikt om de leverfunctie te ondersteunen en zou mogelijk ook antioxidatieve effecten hebben die gunstig zijn voor de ogen.
 • Ginkgo biloba: Dit wordt gezien als een middel dat de bloedstroom naar de oogzenuw kan verbeteren, maar de effectiviteit is niet bewezen.
 • Groene thee: Bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen van de oogzenuw.

Tips voor het beheer van glaucoom

 • Regelmatige oogcontroles: Voorkomen is beter dan genezen. Maak regelmatig afspraken met je oogarts.
 • Beperk cafeïne: Overmatige cafeïne kan de oogdruk verhogen.
 • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de oogdruk verminderen. Echter, bepaalde yoga-poses waarbij het hoofd lager is dan het hart, kunnen de oogdruk verhogen.
 • Goede voeding: Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en vitamine C.

Oefeningen die je beter kunt vermijden bij glaucoom

Hoewel beweging over het algemeen goed is voor de gezondheid, kunnen sommige specifieke oefeningen de oogdruk verhogen, wat gevaarlijk kan zijn voor mensen met glaucoom.

 • Hoofdonderoefeningen: Oefeningen waarbij je hoofd lager is dan je hart, zoals bepaalde yoga-poses of push-ups, kunnen de oogdruk tijdelijk verhogen.
 • Zware gewichten tillen: Het tillen van zware gewichten kan de oogdruk verhogen, vooral als je tijdens het tillen je adem inhoudt.
 • Hoge-impact sporten: Sporten zoals boksen of vechtsporten kunnen een direct risico vormen voor je ogen en kunnen de oogdruk verhogen.
 • Adem inhouden: Bij elke oefening waarbij je je adem moet inhouden, kan de oogdruk tijdelijk verhogen.

Wat kun je dan wel doen?

 • Wandelen: Een matige wandeling kan helpen om de oogdruk te verlagen.
 • Fietsen: Ook fietsen bij matige intensiteit kan gunstig zijn.
 • Zwemmen: Hoewel zwemmen over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om op te letten als je duikt, aangezien de druk onder water kan variëren.

Natuurlijke behandelmethodes bij glaucoom | Wat zijn de positieve effecten van ontspanning en oogoefeningen?

Ontspanning en oogoefeningen kunnen een aanvullende rol spelen in het beheer van glaucoom, hoewel ze niet als vervanging voor medische behandeling moeten worden gezien. Hier zijn enkele van de positieve effecten:

Stressreductie en oogdruk

Stress is een bekende factor die de oogdruk kan verhogen. Ontspanningstechnieken zoals meditatie en diepe ademhaling kunnen stress verminderen, wat op zijn beurt kan helpen om de oogdruk te stabiliseren.

Verbeterde bloedcirculatie

Ontspanningsoefeningen kunnen de algehele bloedcirculatie verbeteren, inclusief de bloedtoevoer naar de ogen. Dit kan gunstig zijn voor de ooggezondheid en de symptomen van glaucoom mogelijk verminderen.

Oogoefeningen

Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is dat oogoefeningen een direct effect hebben op glaucoom, kunnen ze wel helpen bij het verbeteren van de focus en het verminderen van oogspanning. Dit kan handig zijn voor mensen die al last hebben van zichtproblemen door glaucoom.

Mindfulness en ooggezondheid

Mindfulness-technieken kunnen mensen helpen bewuster te worden van hun lichaam en eventuele veranderingen in hun gezichtsvermogen sneller op te merken. Vroege detectie is cruciaal bij het beheer van glaucoom.

Conclusie | Natuurlijke behandelmethodes bij glaucoom

Wat je moet weten over glaucoom

Glaucoom is een ernstige oogziekte die vaak geen duidelijke symptomen vertoont in de vroege stadia, waardoor vroege detectie en behandeling cruciaal zijn. Hoewel er enkele tekenen zijn die kunnen wijzen op glaucoom, zoals verlies van perifeer zicht en wazig zien, zijn regelmatige controles bij een oogarts essentieel voor een tijdige diagnose.

Wie lopen er risico

Bepaalde groepen mensen, zoals ouderen, mensen met een familiegeschiedenis van glaucoom, en mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes, lopen een hoger risico. Ook mensen met een hoge brilsterkte zijn vatbaarder voor deze oogziekte.

Behandeling en levensstijlaanpassingen

Hoewel glaucoom meestal behandeld wordt met medicatie, laserbehandelingen of chirurgie, kunnen aanvullende methoden zoals ontspanningstechnieken en oogoefeningen ook nuttig zijn in het beheer van de ziekte. Echter, deze mogen niet als vervanging voor medische behandeling worden gezien en kunnen natuurlijke behandelmethodes bij glaucoom een aanvulling zijn die je zeker een kans mag geven.

oogoefeningen.nl