Mouches Volantes | Vlekken zien

Mouches volantes zijn kleine bewegende vlekjes of lijnen die je in je gezichtsveld kunt zien. Ze worden veroorzaakt door de aanwezigheid van kleine deeltjes, zoals proteïnestructuren of vezels, in het glasvocht van het oog. Het glasvocht is de heldere gel die het grootste deel van de oogbol vult en helpt de vorm van het oog te behouden. Naarmate we ouder worden, kan het glasvocht samentrekken of krimpen, waardoor de deeltjes die erin zitten loskomen en in ons gezichtsveld drijven.

Het kan heel vervelend zijn als ze deze vlekken ziet. Vaak verergeren ze als je vermoeid bent, tijdens het auto rijden of als je buiten loopt. Het is in de meeste gevallen een normaal verschijnsel en je hoeft je er geen zorgen om te maken. Want in de meeste gevallen zijn ze niet schadelijk voor de ogen en verdwijnen ze vanzelf na verloop van tijd.

Mouches volantes | Hoe zien ze eruit?

Mouches volantes kunnen eruitzien als stippen, draden, spinnenwebben of andere vormen en bewegen meestal mee met de bewegingen van het oog. Ze zijn het meest zichtbaar wanneer we naar een heldere achtergrond kijken, zoals een witte muur of een blauwe lucht.

Oorzaken van mouches volantes

Mouches volantes worden veroorzaakt door de aanwezigheid van kleine deeltjes, zoals proteïnestructuren of vezels, in het glasvocht van het oog. In bijna alle gevallen kan het geen kwaad en is het vooral vervelend als je er last van hebt.

De meest voorkomende oorzaken van mouches volantes zijn:

  1. Myopie (bijziendheid): Bij mensen met hoge mate van bijziendheid of myopie kan de vorm van het oog zodanig veranderen dat het glasvocht sneller kan loskomen en mouches volantes kan veroorzaken.
  2. Veroudering: Naarmate we ouder worden, kan het glasvocht in ons oog samentrekken of krimpen, waardoor de deeltjes die erin zitten loskomen en in ons gezichtsveld drijven.
  3. Trauma aan het oog: Soms kan een blessure aan het oog, zoals een slag of een operatie, ervoor zorgen dat deeltjes in het glasvocht loskomen en mouches volantes veroorzaken.
  4. Oogaandoeningen: Bepaalde oogaandoeningen, zoals ontstekingen of scheurtjes in het netvlies, kunnen leiden tot mouches volantes. Ook mensen die eerder een netvliesloslating hebben gehad, hebben meer kans op het ontwikkelen van mouches volantes.
  5. Zwangerschap: Zwangere vrouwen kunnen meer kans hebben op het ontwikkelen van mouches volantes vanwege hormonale veranderingen in het lichaam die de structuur van het glasvocht kunnen beïnvloeden.

Het dragen van een zonnebril, helpt dat?

Het dragen van een zonnebril kan soms helpen om de symptomen van mouches volantes te verminderen, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor fel licht. Een zonnebril met gepolariseerde lenzen kan bijvoorbeeld het felle licht filteren en het contrast en de scherpte van het gezichtsvermogen verbeteren, waardoor de vlekjes minder opvallen.

Daarnaast kan een zonnebril helpen om de ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling, wat kan bijdragen aan de algehele gezondheid van de ogen en het risico op bepaalde oogaandoeningen kan verminderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat het dragen van een zonnebril het niet zal laten verdwijnen. Een zonnebril is slechts een hulpmiddel om de symptomen te verminderen en je ogen te beschermen.

Stress en vermoeidheid

Het is bekend dat vermoeidheid en stress de symptomen van mouches volantes kunnen verergeren en de waarneming van deze vlekjes in het gezichtsveld kunnen verhogen.

Dit komt omdat vermoeidheid en stress de oogspieren kunnen belasten en het vermogen van het oog om scherp te stellen kunnen verminderen. Dit kan ertoe leiden dat het glasvocht in het oog meer opvalt en dat de vlekjes duidelijker zichtbaar worden. Bovendien kunnen vermoeidheid en stress de bloedstroom naar het oog verminderen, wat kan leiden tot een afname van de voedingsstoffen en zuurstof die het oog nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan de conditie van het glasvocht veranderen en de symptomen van mouches volantes verergeren.

Het is daarom belangrijk om voldoende rust en ontspanning te nemen om de oogspieren en de algehele gezondheid van het oog te ondersteunen. Dit kan helpen om de symptomen te verminderen en het risico op ooggerelateerde vermoeidheid te verminderen.

Wat kan je eraan doen?

Naast de eerder genoemde tips zijn er nog enkele andere manieren om mouches volantes te beheersen. Een daarvan is het vermijden van fel licht of verblinding, omdat dit de vlekjes meer zichtbaar kan maken. Het dragen van een zonnebril kan hierbij helpen. Bovendien kan het regelmatig knipperen en het verminderen van langdurig beeldschermgebruik ook helpen om de symptomen te verminderen.

Helaas is er momenteel geen effectieve behandeling voor mouches volantes, maar sommige mensen kunnen wel baat hebben bij bepaalde technieken om de symptomen te verminderen, zoals oogbewegingsoefeningen of het richten van de blik op bepaalde objecten om de vlekjes te verplaatsen.

Tips bij mouches volantes en vlekken zien

  1. Oogbewegingen: Sommige mensen vinden verlichting door hun ogen snel heen en weer te bewegen. Hierdoor kunnen de deeltjes in het glasvocht verschuiven en uit het zicht verdwijnen.
  2. Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl kan helpen om de symptomen van mouches volantes te verminderen. Dit omvat het eten van een gezond dieet, het vermijden van roken en het verminderen van stress.
  3. Vitamine-inname: Het innemen van vitamine C en E kan helpen bij het behoud van een gezond oog en het verminderen van de symptomen van mouches volantes.
  4. Chirurgische ingreep: In sommige gevallen kan een operatie worden overwogen om de symptomen te verminderen. Dit wordt echter meestal alleen aanbevolen in ernstige gevallen waarbij de vlekken het gezichtsvermogen ernstig belemmeren.

Hoewel mouches volantes meestal onschadelijk zijn en geen behandeling vereisen, kunnen ze soms ernstige symptomen veroorzaken, zoals plotselinge toename van het aantal vlekjes of flitsen van licht. In deze gevallen is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken, omdat dit kan wijzen op een ernstiger oogaandoening, zoals netvliesloslating of bloeding in het oog.

oogoefeningen.nl