Knipperen met je ogen

Knipperen met je ogen is een natuurlijke en belangrijke activiteit voor onze ogen. Het helpt om onze ogen vochtig te houden en te beschermen tegen uitdroging en irritatie.

Gemiddeld knipper je ongeveer 15 tot 20 keer per minuut, wat neerkomt op ongeveer eens per 3 tot 4 seconden. Dit kan echter variƫren afhankelijk van factoren zoals vermoeidheid, concentratie en omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid en verlichting.

Minder knipper bewegingen door beeldscherm

Als je langere tijd naar een scherm kijkt, bijvoorbeeld tijdens computerwerk of het kijken naar televisie, kan het zijn dat je minder vaak knippert dan normaal. Dit kan leiden tot droge ogen en vermoeidheid van de ogen. Daarom wordt aangeraden om regelmatig pauzes te nemen en bewust te knipperen om de ogen vochtig te houden.

Over het algemeen geldt dat het goed is om ongeveer elke 20 minuten even weg te kijken van het scherm en te focussen op een voorwerp in de verte, terwijl je bewust knippert. Dit helpt om vermoeidheid van de ogen te voorkomen en het risico op oogproblemen te verminderen.

Tips om vaker te knipperen

  • Neem regelmatig pauzes tijdens langdurig schermwerk, minstens elke 20 minuten, en kijk weg van het scherm terwijl je bewust knippert.
  • Stel herinneringen in op je computer of telefoon om je eraan te herinneren om regelmatig de knipper beweging te maken met je oogleden.
  • Verminder de helderheid van het scherm als het te fel is, omdat dit kan helpen om vermoeidheid van de ogen te verminderen en het knipperen te bevorderen.
  • Zorg voor voldoende luchtvochtigheid in de kamer waarin je werkt, omdat droge lucht kan leiden tot droge ogen en minder knipperen
  • Probeer je ogen te ontspannen door een paar minuten te palmeren. Dit betekent dat je je handpalmen over je ogen plaatst, terwijl je ontspannen ademt. Dit kan helpen om de oogspieren te ontspannen en het knipperen te bevorderen.
  • Beoefen oogoefeningen die gericht zijn op vaker met je ogen de knipper beweging te maken, zoals het langzaam knipperen van de ogen gedurende enkele seconden en vervolgens de ogen te sluiten en te ontspannen. Dit kan helpen om de oogspieren te versterken en het knipperen te verbeteren.
oogoefeningen.nl