Grauwe staar

Wat is grauwe staar en wat kan je op een natuurlijke manier hieraan doen om te voorkomen

Grauwe staar, ook wel cataract genoemd, is een aandoening van de ooglens waarbij de lens troebel wordt. Dit kan leiden tot wazig of verminderd zicht, kleurvervorming en gevoeligheid voor fel licht. Grauwe staar is een veelvoorkomende aandoening, vooral bij mensen ouder dan 60 jaar, en kan leiden tot aanzienlijke beperkingen in de dagelijkse activiteiten. In dit artikel leg ik je de natuurlijke behandelmethodes uit en oefeningen die kunnen helpen bij de behandeling van grauwe staar.

Staar, ook wel cataract genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die het zicht kan belemmeren. Het ontstaat wanneer de natuurlijke lens in het oog troebel wordt, waardoor het licht niet goed kan doordringen en het zicht wazig of verminderd wordt. Staar kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt het meest voor bij oudere mensen. Andere risicofactoren voor staar zijn onder meer blootstelling aan UV-straling, roken, medische aandoeningen zoals diabetes, en sommige medicijnen.

Gelukkig kan staar effectief worden behandeld met cataractchirurgie, een veilige en effectieve procedure die het troebele deel van de lens verwijdert en vervangt door een kunstmatige lensimplantaat. Cataractchirurgie is een van de meest voorkomende operaties ter wereld en heeft een hoog succespercentage, met weinig risico’s en een snel herstel.

Symptomen van staar

Als je symptomen van staar opmerkt, zoals wazig of verminderd zicht, kleurvervorming en gevoeligheid voor fel licht, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met een oogarts voor een grondige oogonderzoek en evaluatie. Vroege opsporing en behandeling van staar kan het zicht behouden en verbeteren, waardoor de kwaliteit van leven van patiënten wordt verbeterd.

Oorzaken van staar

Staar, ook wel bekend als cataract, wordt veroorzaakt door een opeenhoping van eiwitten in de ooglens. Deze opeenhoping zorgt ervoor dat de lens troebel wordt, waardoor het zicht wazig of onscherp wordt. Er zijn verschillende oorzaken van staar, waaronder:

 • Leeftijd: Staar komt vaak voor bij oudere mensen. Naarmate we ouder worden, neemt de kans op het ontwikkelen van staar toe.
 • Erfelijkheid: Sommige vormen van staar kunnen erfelijk zijn. Als staar in uw familie voorkomt, heeft u mogelijk een verhoogd risco om deze aandoening te ontwikkelen.
 • Blootstelling aan UV-straling: Blootstelling aan zonlicht en UV-straling kan schade aan de ogen veroorzaken en het risico op staar verhogen.
 • Roken: Roken kan het risico op het ontwikkelen van staar verhogen.
 • Andere medische aandoeningen: Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, hoge bloeddruk of obesitas, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van staar.
 • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen het risico op staar verhogen.
 • Trauma: Trauma aan het oog kan leiden tot de ontwikkeling van staar.

Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoeken te laten uitvoeren om vroegtijdig staar te detecteren en te behandelen. Als u merkt dat uw zicht verandert of wazig wordt, neem dan contact op met uw oogarts om een afspraak te maken voor een controle.

Is er een verband tussen staar en stress?

Er is enig bewijs dat stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van staar, maar het verband tussen de twee is nog niet volledig begrepen. Stress kan leiden tot veranderingen in het lichaam, zoals verhoogde bloeddruk en verhoogde niveaus van stresshormonen, die de ogen kunnen beïnvloeden en mogelijk de ontwikkeling van staar kunnen versnellen.

Daarnaast kan stress ook indirect bijdragen aan de ontwikkeling van staar. Mensen die gestrest zijn, hebben mogelijk meer moeite om een gezonde levensstijl te handhaven, zoals een gebrek aan lichaamsbeweging, een ongezond dieet en slechte slaapgewoonten, die allemaal bijdragen aan een verhoogd risico op staar.

Hormonale veranderingen, stress en staar

Er zijn ook enkele studies die suggereren dat stress de progressie van staar kan versnellen of de effecten ervan kan verergeren. Dit komt omdat stress hormonale veranderingen in het lichaam veroorzaakt die op hun beurt ontstekingen kunnen veroorzaken, en ontsteking is een bekende risicofactor voor de ontwikkeling en progressie van cataract.

Bovendien kan stress de effectiviteit van behandelingen voor staar verminderen, zoals cataractchirurgie. Dit komt omdat stress de genezing kan vertragen en complicaties kan veroorzaken tijdens het herstelproces.

Hoewel het verband tussen stress en cataract nog niet volledig is begrepen, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven en stress te beheersen om de algehele gezondheid van het lichaam en de ogen te bevorderen. Dit kan worden bereikt door middel van regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, een gezond dieet en ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga. Als je je zorgen maakt over je stressniveau of de gezondheid van uw ogen, neem dan contact op met je arts voor advies en behandeling.

Natuurlijke behandelmethodes:

 • Voeding: Een gezonde voeding kan bijdragen aan het voorkomen van cataract. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groene bladgroenten, bessen, citrusvruchten en noten, kunnen helpen om de schade aan de lens te verminderen.
 • Vitamine-supplementen: Het nemen van supplementen die vitamines en mineralen bevatten, zoals vitamine C, E en zink, kan ook helpen om cataract te voorkomen. Overleg wel altijd met uw arts voordat je begint met het nemen van supplementen.
 • Verminderen van blootstelling aan UV-straling: Het dragen van een zonnebril met UV-bescherming kan helpen om de blootstelling aan UV-straling te verminderen, wat kan bijdragen aan het voorkomen van cataract.

Oogoefeningen die kunnen helpen bij staar

 • Oogbewegingen: Oogbewegingen kunnen helpen om de spieren rond de ogen te versterken en de bloedtoevoer naar de ogen te verbeteren. Houd je hoofd stil en beweeg je ogen omhoog en omlaag, van links naar rechts en in cirkelvormige bewegingen.
 • Palming: Palming is een ontspanningsoefening die kan helpen om stress te verminderen en de bloedtoevoer naar de ogen te verbeteren. Wrijf je handen tegen elkaar om ze warm te maken en plaats ze vervolgens over je ogen. Sluit je ogen en ontspan gedurende enkele minuten. Lees hier meer over palmeren
 • Focusoefeningen: Focusoefeningen kunnen helpen om de ogen te trainen en de oogspieren te versterken. Houd je vinger op armlengte afstand en focus je ogen erop. Breng je vinger vervolgens langzaam naar je neus toe en focus je ogen daarop. Herhaal deze oefening enkele keren.

Welke voedingsmiddelen kunnen een positief effect hebben op staar

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het behoud van de ooggezondheid en die mogelijk kunnen bijdragen aan het voorkomen van staar. Hieronder vindt u een aantal voedingsmiddelen die een positief effect hebben:

 • Groene bladgroenten: Spinazie, boerenkool en andere groene bladgroenten zijn rijk aan antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine, die helpen om de schade aan de ogen te verminderen en de gezondheid van de ooglens te bevorderen.
 • Bessen: Bessen, zoals bosbessen, aardbeien en frambozen, zijn rijk aan antioxidanten en vitamines die helpen om de schade aan de ogen te verminderen en de gezondheid van de ogen te bevorderen.
 • Vis: Vette vis, zoals zalm en tonijn, is rijk aan omega-3 vetzuren die kunnen helpen om de ogen gezond te houden en mogelijk het risico hierop verminderen.
 • Noten: Noten, zoals amandelen, walnoten en cashewnoten, zijn rijk aan vitamines en antioxidanten die helpen om de gezondheid van de ogen te bevorderen.
 • Citrusvruchten: Citrusvruchten, zoals sinaasappels en grapefruits, zijn rijk aan vitamine C, een antioxidant die kan helpen om de gezondheid van de ogen te bevorderen.
 • Wortelen: Wortelen bevatten vitamine A, een voedingsstof die belangrijk is voor de gezondheid van de ogen en kan helpen om de gezondheid van de ooglens te bevorderen.
 • Eieren: Eieren zijn rijk aan vitamine A, luteïne en zeaxanthine, die allemaal belangrijk zijn voor de gezondheid van de ogen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het eten van gezonde voeding slechts één aspect is van een gezonde levensstijl die bijdraagt aan het behoud van de ooggezondheid en het voorkomen van staar. Het is ook belangrijk om regelmatig oogonderzoeken te ondergaan en andere gezonde gewoonten te handhaven, zoals niet roken, regelmatig bewegen en voldoende slaap krijgen.

oogoefeningen.nl