Droge zere ogen bij werk achter de computer

Als je regelmatig achter een computer werkt, dan ben je waarschijnlijk wel bekend met de symptomen van droge en zere ogen. Deze klachten kunnen zeer hinderlijk zijn en zelfs leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Maar waarom hebben we hier last van? En belangrijker nog, wat kunnen we eraan doen?

Waarom krijgen we last van droge en zere ogen bij computerwerk?

Het antwoord ligt in het feit dat onze ogen niet gemaakt zijn om langdurig naar een beeldscherm te kijken. De meeste beeldschermen stralen namelijk blauw licht uit, wat ervoor zorgt dat onze ogen harder moeten werken om scherp te stellen en te focussen. Hierdoor knipperen we minder vaak dan normaal, waardoor onze ogen niet genoeg bevochtigd worden. Dit kan leiden tot droge en zere ogen.

Daarnaast kan ook de omgeving waarin we werken invloed hebben op onze ogen. Bijvoorbeeld als de luchtvochtigheid te laag is, of als er veel stof in de lucht zit.

Ook staren we vaak ongemerkt te lang naar ons beeldscherm en focussen we ons dus op 1 punt en afstand. Het is voor onze ogen beter om regelmatig te wisselen van afstand. Dus kijk regelmatig ook eens uit het raam of in de verte. Dit zal er ook voor zorgen dat je ogen minder vermoeid worden.

Wat kun je doen bij droge en zere ogen?

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om droge en zere ogen te voorkomen of te verminderen. Hieronder heb ik een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet:

Knipper regelmatig met je ogen

Het klinkt misschien simpel, maar door regelmatig te knipperen zorg je ervoor dat je ogen genoeg bevochtigd blijven. Knipper heel licht als een vlinder dus ga niet knijpen met je ogen. Probeer het een gewoonte te maken dat je regelmatig knippert. Dit zal ervoor zorgen dat je ogen vochtiger worden en hierdoor minder droog aanvoelen en minder vermoeid zullen zijn.

Neem pauzes

Neem regelmatig pauzes om je ogen rust te geven. Sta op, loop even rond of ga iets anders doen dan naar een beeldscherm kijken. Een handige vuistregel is om elke 45 minuten een pauze van 15 minuten te nemen. Kijk dan in de verte uit het raam het liefste. Je kunt ook even je ogen sluiten of palmeren om je ogen rust te geven.

Pas de verlichting aan

Zorg ervoor dat de verlichting in je werkomgeving niet te fel is en vermijd licht dat direct in je ogen schijnt. Dit kan namelijk vermoeidheid en irritatie veroorzaken. Ook een te donkere werkomgeving met slecht licht kan ervoor zorgen dat je meer spanning op je ogen krijgt. Dus zorg voor goede verlichting.

Maak gebruik van speciale computerbrillen

Er zijn speciale computerbrillen verkrijgbaar die helpen om de ogen te ontlasten en de hoeveelheid blauw licht te verminderen. Deze brillen hebben vaak een geelachtige tint. Zeker als je in de avond nog werkt achter de computer. Deze filteren het blauwe licht eruit. Teveel aan blauw licht kan ervoor zorgen dat je slechter (in)slaapt namelijk. Dus naast dat ze een rustgevend effect op je ogen hebben is het ook beter voor je slaapkwaliteit.

Gebruik oogdruppels

Als je toch last blijft houden van droge en zere ogen, dan kun je gebruik maken van oogdruppels. Deze zorgen ervoor dat je ogen voldoende bevochtigd blijven. Let er wel op dat je de juiste oogdruppels koopt. Er zijn namelijk verschillende soorten verkrijgbaar, elk met hun eigen doel.

Conclusie

Droge en zere ogen zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen die langdurig achter een computer werken. Dit komt door het blauwe licht van het beeldscherm en de verminderde knipperfrequentie. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze klachten te voorkomen of te verminderen. Door regelmatig te knipperen, pauzes te nemen, de verlichting aan te passen, een computerbril te dragen en oogdruppels te gebruiken, kun je je ogen ontlasten en ervoor zorgen dat ze voldoende bevochtigd blijven. Zorg er dus voor dat je deze tips in acht neemt, zodat je geen last krijgt van droge en zere ogen tijdens het werken op de computer.

oogoefeningen.nl