Beeldschermgebruik van kinderen

Hoe langdurig beeldschermgebruik van kinderen de ogen beïnvloedt

Beeldschermgebruik van kinderen kan de gezondheid van de ogen beïnvloeden. In het digitale tijdperk van vandaag brengen kinderen steeds meer tijd door achter beeldschermen. Hoewel technologie veel voordelen biedt, zijn er ook zorgen over de negatieve impact op de ogen van kinderen. In dit artikel wil ik je de gevolgen van langdurig beeldschermgebruik uitleggen en waarom het belangrijk is om de schermtijd van kinderen te beperken. En geef ik je tips en oogoefeningen om te doen.

De negatieve effecten van langdurig beeldschermgebruik op de ogen

Langere tijd achter een beeldscherm zoals televisie, spelcomputer, laptop of telefoon heeft een negatief effect op onze ogen. Zeker op die van kinderen waarbij de ogen en oogspieren nog niet volledig ontwikkeld zijn. Wat de negatieve effecten zijn benoem ik hieronder.

Digitale oogspanning: Langdurig beeldschermgebruik kan leiden tot digitale oogspanning, ook wel computer vision syndrome genoemd. Symptomen zijn onder andere droge ogen, wazig zicht, hoofdpijn en vermoeide ogen.

Bijziendheid: Onderzoek toont aan dat kinderen die veel tijd doorbrengen met het kijken naar beeldschermen een verhoogd risico hebben op bijziendheid (myopie). Dit komt doordat de ogen voortdurend scherpstellen op korte afstanden, wat op de lange termijn tot zichtproblemen kan leiden.

Verstoorde slaap: Blootstelling aan blauw licht, dat wordt uitgezonden door beeldschermen, kan de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukken. Hierdoor kan het moeilijker worden voor kinderen om in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen, wat indirect invloed heeft op de gezondheid van hun ogen. Maar ook op de concentratie en leervermogen.

Beeldschermgebruik van kinderen

Kinderen zitten tegenwoordig vaak lang achter beeldschermen om verschillende redenen.

Onderwijs: Scholen en onderwijsinstellingen maken steeds meer gebruik van technologie en digitale hulpmiddelen voor lesgeven en leren. Hierdoor brengen kinderen een aanzienlijk deel van hun schooltijd door achter computers, tablets en andere beeldschermen.

Entertainment: Televisie, videogames, sociale media, YouTube en streamingdiensten zijn populaire bronnen van entertainment voor kinderen. Ze kunnen uren besteden aan het bekijken van video’s, spelen van games of het volgen van hun favoriete influencers.

Communicatie: Kinderen gebruiken smartphones, tablets en computers om met vrienden en familie te communiceren via sociale media, chat-apps en videogesprekken.

Gemak voor ouders: In sommige gevallen kunnen ouders digitale apparaten gebruiken als een manier om kinderen bezig te houden, waardoor ze tijd hebben voor andere taken of verantwoordelijkheden.

FOMO (Fear of Missing Out): Kinderen kunnen bang zijn om iets te missen als ze niet online zijn. Dit kan leiden tot een verhoogd gebruik van beeldschermen om op de hoogte te blijven van trends, nieuws en vriendschappen.

Gebrek aan alternatieve activiteiten: Kinderen hebben mogelijk niet genoeg alternatieve activiteiten, zoals sport, buitenspelen of hobby’s, om hun vrije tijd te vullen. Hierdoor kunnen ze zich wenden tot beeldschermen voor vermaak en vervulling.

Huiswerk en projecten: Veel huiswerk en schoolprojecten vereisen nu online onderzoek en het gebruik van digitale hulpmiddelen. Dit zorgt ervoor dat kinderen nog meer tijd achter beeldschermen doorbrengen.

Hoewel beeldschermen onvermijdelijk deel uitmaken van het leven van kinderen, is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen schermtijd en andere activiteiten om een gezonde levensstijl te bevorderen.

Tips om de schermtijd van kinderen te beperken en hun ogen te beschermen

Stel tijdslimieten in: Beperk de dagelijkse schermtijd van kinderen tot een redelijke hoeveelheid, bijvoorbeeld 1-2 uur per dag.

Oogpauzes: Moedig kinderen aan om regelmatig pauzes te nemen van hun beeldschermen, bijvoorbeeld door de 20-20-20 regel toe te passen (elke 20 minuten, kijk 20 seconden naar iets op 20 meter afstand).

Goede houding en ergonomie: Zorg ervoor dat kinderen op een comfortabele afstand van het scherm zitten en hun apparaten op ooghoogte houden om nek- en oogbelasting te verminderen.

Filter blauw licht: Overweeg het gebruik van blauwlichtfilterende schermen of apps om de blootstelling aan schadelijk blauw licht te verminderen.

Stimuleer buitenspelen: Moedig kinderen aan om tijd buiten door te brengen en te genieten van fysieke activiteiten. Dit helpt niet alleen hun ogen te beschermen, maar bevordert ook hun algehele gezondheid en welzijn.

Het belang van regelmatige oogonderzoeken voor kinderen

Oogonderzoek is heel erg belangrijk, zeker om op tijd problemen te herkennen en daarmee te voorkomen. Twijfel je of je kind minder is gaan zien en een bril nodig heeft, ga dan langs een opticien of oogarts. Hieronder de voordelen voor regelmatige oogonderzoeken bij kinderen.

Vroege detectie: Regelmatige oogonderzoeken helpen bij het vroegtijdig opsporen van eventuele zichtproblemen of oogaandoeningen, wat essentieel is voor een effectieve behandeling.

Monitoring van ooggezondheid: Oogonderzoeken stellen oogartsen in staat om de algehele ooggezondheid van kinderen te beoordelen en te controleren op tekenen van langdurige blootstelling aan beeldschermen.

Aanpassingen aan levensstijl en behandeling: Als er problemen worden geconstateerd, kan een oogarts aanbevelingen doen voor aanpassingen in de levensstijl van kinderen, zoals het beperken van de schermtijd, en indien nodig, een passende behandeling voorschrijven.

Hoe hou je een gezonde balans bij het beeldschermgebruik kinderen

Leeftijdsgebonden richtlijnen: Organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de American Academy of Pediatrics (AAP) hebben leeftijdsgebonden aanbevelingen voor schermtijd opgesteld. Door deze richtlijnen te volgen, kunnen ouders en verzorgers een passend evenwicht vinden tussen beeldschermgebruik en andere activiteiten voor kinderen.

Ouderlijk toezicht en beperkingen: Gebruik ouderlijk toezicht en beperkingen op apparaten om te zorgen dat kinderen toegang hebben tot geschikte content en om hun schermtijd te beheren. Dit kan helpen voorkomen dat kinderen te veel tijd besteden aan niet-productieve of potentieel schadelijke activiteiten.

Gezamenlijke schermtijd: Moedig gezamenlijke schermtijd aan, waarbij ouders en kinderen samen tijd doorbrengen voor het scherm om te leren of zich te vermaken. Dit bevordert een gezonde relatie met technologie en biedt mogelijkheden voor begeleiding en discussie.

Digitale geletterdheid: Leer kinderen over digitale geletterdheid, zodat ze op een verantwoorde en veilige manier met technologie en media kunnen omgaan. Dit omvat onderwerpen zoals online privacy, cyberpesten en kritisch denken over online informatie.

Rolmodellen: Ouders en verzorgers kunnen een voorbeeld stellen door zelf verantwoordelijk met beeldschermen om te gaan. Door bewust te zijn van je eigen schermtijd, kun je kinderen leren om evenwichtige keuzes te maken over hun beeldschermgebruik.

Aanmoedigen van andere activiteiten: Stimuleer kinderen om deel te nemen aan diverse activiteiten buiten het gebruik van beeldschermen, zoals sport, kunst, muziek, vrijwilligerswerk, of clubs. Dit bevordert niet alleen hun fysieke en mentale welzijn, maar helpt ook bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en interesses.

Betrokkenheid bij school en gemeenschap: Werk samen met scholen en lokale gemeenschappen om initiatieven en programma’s te ondersteunen die kinderen aanmoedigen om verantwoord met technologie om te gaan en een gezonde balans tussen beeldschermgebruik en andere activiteiten te bevorderen.

Conclusie

Hoewel beeldschermen een belangrijk onderdeel zijn van het dagelijks leven van kinderen. Is het belangrijk om de schermtijd te beperken en bewust te zijn van de mogelijke negatieve effecten op hun ogen. Door het volgen van bovenstaande tips en het regelmatig laten controleren van hun ogen. Kan jij als ouder en verzorger helpen bij het beschermen van de ooggezondheid van kinderen en het voorkomen van langetermijnproblemen.

Oogoefeningen die je samen met je kind kan doen

Hier zijn tot slot nog wat leuke oogoefeningen die ouders samen met hun kinderen kunnen doen om de ogen gezond en ontspannen te houden:

Palming: Laat kinderen hun handen opwarmen door ze tegen elkaar te wrijven. Vervolgens plaatsen ze hun warme handpalmen voorzichtig over hun gesloten ogen, zonder druk uit te oefenen. Deze oefening helpt de ogen te ontspannen en te rusten.

De 20-20-20 regel: Leer kinderen om elke 20 minuten een pauze van 20 seconden te nemen en naar iets te kijken dat 20 meter verderop ligt. Dit helpt de oogspieren te ontspannen en digitale oogspanning te verminderen.

Volgen met de ogen: Laat kinderen hun ogen gebruiken om een voorwerp, zoals een pen of een speeltje, te volgen terwijl je het langzaam in een rechte lijn van links naar rechts, omhoog en omlaag en in een cirkel beweegt. Deze oefening helpt bij het versterken en trainen van de oogspieren.

Dichtbij en veraf focussen: Houd een voorwerp dicht bij het gezicht van het kind (ongeveer 25-30 centimeter) en laat het kind zich concentreren op het voorwerp. Verplaats het voorwerp langzaam verder weg en laat het kind zijn of haar focus aanpassen. Breng het voorwerp vervolgens langzaam weer dichterbij. Deze oefening helpt bij het trainen van de oogspieren om zich aan te passen aan verschillende afstanden.

Tekenen met de ogen: Laat kinderen hun ogen gebruiken om denkbeeldige vormen, letters of cijfers in de lucht te ’tekenen’. Dit helpt bij het versterken van de oogspieren en het verbeteren van de oog-handcoördinatie.

Knipperen: Moedig kinderen aan om regelmatig te knipperen tijdens het gebruik van beeldschermen. Dit helpt om de ogen vochtig en comfortabel te houden.

Balanceren: Laat kinderen met één been staan en laat ze hun evenwicht bewaren terwijl ze hun ogen sluiten. Wissel na een tijdje van been. Deze oefening helpt bij het verbeteren van het evenwicht en de concentratie.

Door deze oogoefeningen op te nemen in de dagelijkse routine van kinderen. Kan jij als ouder helpen bij het verminderen van oogspanning en het bevorderen van een goede ooggezondheid. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen regelmatig oogonderzoeken krijgen om eventuele zichtproblemen vroegtijdig op te sporen en aan te pakken.

oogoefeningen.nl