Astigmatisme

Astigmatisme: Wat is het en hoe beïnvloedt het je zicht?

Astigmatisme is een veelvoorkomende oogafwijking die invloed heeft op de manier waarop licht in je oog wordt gefocust. Dit kan leiden tot onscherp zicht en andere visuele problemen. In dit artikel gaan we dieper in op wat dit precies is, wat de oorzaken zijn en hoe het kan worden gecorrigeerd, ook bekend als een “cilinder afwijking.”

Wat is astigmatisme?

Astigmatisme wordt vaak aangeduid als een “cilinder afwijking.” Het is een brekingsfout van het oog, wat betekent dat het oog niet in staat is om lichtstralen op één punt op het netvlies te focussen. In plaats daarvan worden de lichtstralen verspreid, wat leidt tot onscherp zicht op alle afstanden. Dit kan resulteren in vervaging van zowel dichtbij als veraf geziene objecten.

Oorzaken van een cilinder afwijking

Astigmatisme kan zowel aangeboren als verworven zijn. De aangeboren vorm is vaak aanwezig vanaf de geboorte en kan erfelijk zijn. Verworven astigmatisme kan optreden als gevolg van oogletsel, oogchirurgie of veranderingen in de vorm van het hoornvlies.

Symptomen

Mensen met astigmatisme ervaren vaak symptomen zoals wazig zicht, vermoeidheid van de ogen, hoofdpijn en moeite met scherpstellen op objecten. Deze symptomen kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de mate van de astigmatisme.

Diagnose en behandeling

Dit kan worden vastgesteld door een oogarts tijdens een oogonderzoek. De behandelingsopties omvatten brillen of contactlenzen om de brekingsfout te corrigeren. In sommige gevallen kan een oogchirurgie, zoals LASIK, worden overwogen om het te verminderen of te elimineren.

Oogoefeningen bij cilinder afwijking en astigmatisme

Oogoefeningen kunnen enigszins helpen bij het verminderen van de symptomen van astigmatisme, maar ze zullen de onderliggende oorzaak van de aandoening niet corrigeren. Het wordt veroorzaakt door een onregelmatige vorm van het hoornvlies of de ooglens, waardoor lichtstralen niet gelijkmatig worden gefocust op het netvlies. Oogoefeningen kunnen de spieren rondom de ogen versterken en de flexibiliteit verbeteren, wat sommige visuele ongemakken kan verminderen, maar ze zullen de fysieke vorm van het hoornvlies of de lens niet veranderen.

Hier zijn enkele oogoefeningen die je kunt proberen:

  • Knipperen: Neem regelmatig de tijd om bewust te knipperen om je ogen te bevochtigen en te ontspannen.
  • Oogbewegingen: Maak cirkelvormige oogbewegingen met de klok mee en tegen de klok in. Dit kan de oogspieren versterken.
  • Palmeren: Wrijf je handpalmen tegen elkaar om warmte te genereren en plaats ze dan zachtjes over je gesloten ogen. Adem rustig en ontspan gedurende enkele minuten.
  • Scherpstellen: Probeer te focussen op objecten op verschillende afstanden om de flexibiliteit van je oogspieren te behouden.
  • Knipperen met gesloten ogen: Sluit je ogen stevig en open ze dan snel en herhaaldelijk. Dit kan helpen om je oogspieren te stimuleren.

Astigmatisme en stress

Stress kan invloed hebben op de ernst van astigmatisme en andere oogproblemen. Hoewel stress op zichzelf geen directe oorzaak is van astigmatisme, kan het wel leiden tot symptomen die de ervaring van astigmatisme verergeren. Hier is hoe stress en astigmatisme met elkaar kunnen beïnvloeden:

  • Spierverkramping: Stress kan leiden tot spanning in de spieren rondom de ogen, waaronder de oogspieren. Dit kan resulteren in vermoeidheid en ongemak bij mensen met astigmatisme, waardoor de symptomen zoals wazig zicht en oogvermoeidheid kunnen toenemen.
  • Knipperfrequentie: Bij stress knipperen mensen soms minder vaak met hun ogen, wat kan leiden tot een droger oogoppervlak. Droge ogen kunnen bestaande visuele problemen, zoals astigmatisme, verergeren omdat een goed gehydrateerd oog essentieel is voor helder zicht.

Het is belangrijk om stressmanagementtechnieken te gebruiken om stress te verminderen en de impact op je ogen te minimaliseren. Deze technieken kunnen onder andere ontspanningsoefeningen, mindfulness, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap omvatten.

oogoefeningen.nl