Hoofdpijn door spanning op de ogen

Hoofdpijn is een veelvoorkomend probleem dat vaak verband houdt met spanning en stress in ons dagelijks leven. Een veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn is oogspanning, vooral in een tijdperk waarin we veel tijd besteden aan het turen naar schermen van computers en smartphones. In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen oogspanning en hoofdpijn. We zullen de oorzaken van deze spanning bespreken, evenals praktische tips en eenvoudige oefeningen om hoofdpijn te verminderen en je ogen te ontlasten.

Hoofdpijn als gevolg van spanning op de ogen kan verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 1. Langdurig Schermgebruik: Veel mensen brengen veel tijd door achter een computer, tablet of smartphone. Dit kan leiden tot spanning op de ogen en hoofdpijn.
 2. Ongecorrigeerde Zichtproblemen: Als je geen bril of lenzen draagt terwijl je ze eigenlijk nodig hebt, moet je ogen harder werken, wat hoofdpijn kan veroorzaken.
 3. Verkeerde Houding: Een slechte houding kan ervoor zorgen dat je je hoofd te veel moet buigen of draaien, wat de ogen belast en hoofdpijn kan veroorzaken.

Oorzaken van oogspanning hoofdpijn

Oogspanning kan leiden tot hoofdpijn door verschillende factoren:

 1. Oogspieren overbelast: Als je oogspieren te lang gespannen zijn, kunnen ze pijnlijk worden en hoofdpijn veroorzaken.
 2. Droge Ogen: Langdurig schermgebruik kan ervoor zorgen dat je minder knippert, wat kan leiden tot droge ogen en hoofdpijn.
 3. Verkeerd Afgestelde Schermen: Als je scherm niet op de juiste hoogte of afstand staat ingesteld, moet je ogen harder werken om te focussen.

Wat kun je doen?

Hier zijn enkele tips om hoofdpijn door oogspanning te voorkomen of verlichten:

 1. Regelmatige Pauzes: Neem om de 20-30 minuten een korte pauze van schermwerk. Focus je ogen op iets in de verte om ze te ontspannen.
 2. Goede Verlichting: Zorg voor voldoende en juiste verlichting om oogspanning te verminderen.
 3. Oogoefeningen: Probeer eenvoudige oefeningen zoals het knipperen met je ogen, rollen met je ogen en het focussen op objecten op verschillende afstanden.
 4. Zorg voor een Juiste Bril of Lenzen: Als je een bril of lenzen nodig hebt, draag ze dan regelmatig om oogspanning te voorkomen.
 5. Pas Je Scherm Aan: Stel je computerscherm in op ooghoogte en zorg voor de juiste afstand.
 6. Hydratatie: Drink voldoende water om droge ogen te voorkomen.

Conclusie | Hoofdpijn door spanning op de ogen

Hoofdpijn als gevolg van oogspanning is een veelvoorkomend ongemak dat velen van ons ervaren in ons moderne, schermgerichte leven. Gelukkig is het niet onvermijdelijk en zijn er stappen die we kunnen nemen om deze pijnlijke hoofdpijn te verminderen of zelfs te voorkomen. Door regelmatige pauzes te nemen tijdens het werken aan een scherm, oogoefeningen te doen, onze ogen goed te hydrateren en voor de juiste verlichting te zorgen, kunnen we onze ogen ontlasten en de kwaliteit van ons leven verbeteren.

Het is essentieel om te onthouden dat onze ogen een kostbaar bezit zijn en dat we goed voor ze moeten zorgen. Door deze eenvoudige tips in praktijk te brengen, kunnen we hoofdpijn als gevolg van oogspanning minimaliseren en genieten van helder zicht en meer comfort in ons dagelijks leven. Dus, laten we samen streven naar een leven zonder die vervelende ooggerelateerde hoofdpijn en de wereld zien met heldere, ontspannen ogen.

oogoefeningen.nl