Blauw licht bril | Wat zijn de voordelen

Wat is een blauw licht bril?

Een blauw licht bril is een speciaal type bril die is ontworpen om blauw licht te filteren. Dit soort licht wordt uitgestraald door schermen zoals smartphones, tablets en computers. De bril heeft een coating die helpt het blauwe licht te verminderen dat in je ogen komt.

Waarom is blauw licht een probleem?

Blauw licht kan verschillende effecten op je ogen en welzijn hebben. Te veel blootstelling kan leiden tot vermoeide ogen, wazig zicht en slaapproblemen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat overmatige blootstelling aan blauw licht het risico op leeftijdsgerelateerde maculaire degeneratie kan verhogen.

De voordelen van een blauwlicht bril

Het gebruik van een blauwlicht bril kan verschillende voordelen hebben:

 • Minder vermoeide ogen: De bril kan helpen de belasting op je ogen te verminderen.
 • Beter slapen: Door minder blauw licht op te nemen, kan je natuurlijke slaapcyclus minder verstoord raken.
 • Verhoogde focus: Minder oogvermoeidheid kan ook resulteren in een betere concentratie.

Andere voordelen van een blauw licht bril zijn

Ondersteuning bij langdurig schermgebruik

Als je voor je werk of studie lange periodes achter een scherm zit, kan een blauw-licht bril helpen om de belasting op je ogen te minimaliseren. Dit maakt het gemakkelijker om gedurende de dag gefocust te blijven.

Betere beeldkwaliteit

Sommige mensen ervaren een verbeterde beeldkwaliteit bij het kijken naar een scherm met een blauw licht bril. Kleuren kunnen levendiger lijken en tekst kan scherper worden.

Verminderd risico op hoofdpijn

Overmatige blootstelling aan schermen en blauw licht kan bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken. Het dragen van een blauwlicht bril kan dit risico verminderen.

Verbetering van het algemeen welzijn

Hoewel dit moeilijk te meten is, melden sommige gebruikers een algemeen gevoel van welzijn bij het dragen van een blauw licht bril. Dit kan te maken hebben met de vermindering van oogvermoeidheid en andere gerelateerde symptomen.

Flexibiliteit in gebruik

Een blauw licht bril is niet alleen voor computergebruikers. Je kunt het ook dragen tijdens het gamen, het kijken naar televisie of het gebruiken van je smartphone om dezelfde voordelen te behalen.

Nadelen blauwlicht bril

 • Aanpassingsperiode: Sommige mensen hebben tijd nodig om te wennen aan het dragen van een blauwlicht bril, vooral als ze nog nooit eerder een bril hebben gedragen. Dit kan leiden tot enig ongemak in het begin.
 • Kosten: Hoogwaardige blauw licht brillen kunnen soms prijzig zijn. Dit kan een hindernis vormen voor mensen met een beperkt budget.
 • Niet altijd nodig: Niet iedereen ondervindt nadelige effecten van blauw licht. Voor deze mensen zou de aanschaf van een blauwlicht bril onnodig kunnen zijn.
 • Esthetische overwegingen: Hoewel de stijlopties voor blauw licht brillen zijn toegenomen, vinden sommige mensen ze nog steeds niet aantrekkelijk om te dragen.
 • Mogelijk onvoldoende bewijs: Er is nog enig debat over de effectiviteit van blauw licht brillen. Sommige studies suggereren dat ze nuttig kunnen zijn, terwijl andere onderzoeken minder overtuigend zijn.
 • Kan andere problemen maskeren: Als je last hebt van ernstige oogproblemen of andere gezondheidskwesties, is het belangrijk om een professional te raadplegen. Het dragen van een blauw licht bril kan tijdelijke verlichting bieden, maar het mag geen vervanging zijn voor medisch advies.

Tips voor het kiezen van een blauwlicht bril

Als je overweegt een blauw licht bril te kopen, zijn hier enkele tips:

 • Controleer de filter: Niet alle brillen filteren evenveel blauw licht uit. Controleer dit voor aankoop.
 • Pasvorm: Zorg ervoor dat de bril goed past en comfortabel is om te dragen.
 • Prijs en kwaliteit: Goedkope brillen bieden misschien niet de beste bescherming. Kijk goed naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Conclusie

Een blauwlicht bril kan diverse voordelen bieden, zoals het verminderen van oogvermoeidheid, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verhogen van de focus tijdens langdurig schermgebruik. Er zijn echter ook nadelen, zoals de kosten en een mogelijke aanpassingsperiode. Bovendien is er nog enig debat over de algemene effectiviteit van deze brillen. Als je overweegt er een aan te schaffen, is het belangrijk om zowel de positieve als de negatieve aspecten af te wegen om een weloverwogen keuze te maken.

oogoefeningen.nl